Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (2024)

Rio de Janeiro, de stad waar je samba danst tot in de late uurtjes, waar je caipirinha’s drinkt op witte zandstranden en waar je indrukwekkende voetbalwedstrijden kunt bijwonen. Rio de Janeiro is een stad in Brazilië die uniek is en waar ontzettend veel te doen is. Een stad die indruk maakt, die je nergens anders ter wereld vindt én die misschien ook bij jou een plekje in je hart veroverd. Bewonder de mooie wijken Lapa en Santa Teresa, geniet van het uitzicht op de bergen en het strand en bezoek één van de zeven wereld wonderen: Christus de Verlosser. Kortom: er is genoeg in Rio de Janeiro om je een week te vermaken. In deze blog lees je wat de mooiste Rio de Janeiro bezienswaardigheden zijn en lees je (unieke!) dingen om te doen in Rio de Janeiro.

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (1)

Rio de Janeiro, Brazilië

Rio de Janeiro ligt in het zuidoosten van Brazilië en was tot 1960 de hoofdstad. Er wonen meer dan 6 miljoen inwoners en ondanks dat voelt het hier wat mij betreft heel relaxed aan. De stad kenmerkt zich door de vele bergen, witte zandstranden en gezellige samba bars. Rio de Janeiro is een stad om verliefd op de worden!

✈ Beste reistijd Rio de Janeiro: mei t/m september dan is het niet zo druk in Rio de Janeiro, zijn de temperaturen aangenaam (25 graden) en valt er weinig regen

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (2)

Hoe kom je in Rio de Janeiro?

Rio de Janeiro ligt in het zuiden van Brazilië op ongeveer 12 uur vliegen vanaf Nederland. KLM is de enige maatschappij die rechtstreeks vliegt naar Rio de Janeiro. Je kunt het beste alle vliegtickets vergelijken op de website vanSkyscannerofTix. BijSkyscannerkun je eenvoudig op de kalender bekijken welke dag het goedkoopst is om te vliegen.Als je eenmaal een datum hebt gevonden, kun je ook nog de prijzen vergelijken op de website vanTix. De prijzen en voorwaarden kunnen namelijk wel eens verschillen dus vergelijken kangeen kwaad.

Vanaf de luchthaven kun je een Uber of taxi pakken naar het centrum of je regelt een transfer van tevoren via Get Transfer.Je kunt de gewenste route invoeren en krijgt dan een prijs voor verschillende auto's. Vind je dit te duur? Doe dan een bod en onderhandel online over de prijs.

Internet in Brazilië:Helaas is jeNederlandse internetabonnement niet beschikbaar in Brazilië. Bij de meeste hotels heb je echter wel Wi-Fi, maar wil je liever altijd en overal internet hebben dan raden we eeneSIMaan. Dit is een digitale simkaart die je toegang geeft tot lokaal 4G- of 5G netwerken. Ideaal dus wanneer je liever niet offline wilt zijn! Via de website vanAiralokun je een eSIM aanschaffen.

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (3)

Onze favoriete accommodaties in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is een grote stad met veel verschillende wijken. Het beste is om te verblijven in de wijk Copacabana of Ipanema. Zelf verbleven wij precies tussen deze twee populaire en veilige wijken in en dat vond ik de ideale locatie! We sliepen een week bij Atlantis Copacabana Hotel. Een fijn hotel met nette kamers, een goed ontbijt en een fijn dakterras. Het strand van Copacabana en Ipanema zijn beide op loopafstand. Slaap je liever in een hostel? Kijk dan eens naar Ipanema Beach House of Hostel Maresias do Leme. Als je alle activiteiten en bezienswaardigheden in deze blog wilt bezoeken, raden we aan 6 nachten te blijven.

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (4)

Veiligheid Rio de Janeiro

Voordat je naar Rio de Janeiro gaat, moet je wel weten dat Rio wordt gezien als één van de gevaarlijkste steden ter wereld. Dit komt doordat het verschil tussen arm en rijk ontzettend groot is. De armste mensen wonen in de zogeheten favela’s, wijken die worden beschreven als sloppenwijken. In Rio de Janeiro vind je ongeveer 600 favela’s waar veel mensen onder de armoedegrens leven en waar veel criminaliteit is. In de stad vinden veel (gewapende) overvallen plaats en daarom moet je altijd goed op je spullen letten en je houden aan de ongeschreven gedragsregels. Maar laat dit je niet tegenhouden om niet naar Rio te gaan!

Tijdens ons bezoek aan Rio de Janeiro heb ik mij nooit onveilig gevoeld. Zorg wel dat je geen sieraden draagt, dit is een teken van rijkdom. Loop ook niet zomaar in het donker over straat. Pak daarom altijd een Uber of taxi om je af te zetten. Probeer ook niet met je telefoon te zwaaien in de stad en wanneer je naar het strand gaat, neem dan zo min mogelijk waardevolle spullen mee. Maak je vooral vooraf geen zorgen en geniet van al het moois wat Rio de Janeiro te bieden heeft!

✈ Tip:draag je waardevolle spullen altijd onder je kleding. Wij gebruiken zelf dit Reismonkey RFID nektasje. Ook een telefoonkoord voor je mobiel is handig zodat je je mobiel onder je kleding kunt dragen.

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (5)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (6)

Rio de Janeiro bezienswaardigheden

In Rio de Janeiro zijn niet heel veel bezienswaardigheden, er is vooral heel veel te doen. Desondanks mag je de onderstaande 5 bezienswaardigheden niet gemist hebben!

Christus de Verlosser in Rio de Janeiro

Natuurlijk kom je naar Rio voor het bekende beeld van Christus de Verlosser. Sinds 2007 behoort dit beeld tot één van de zeven wereld wonderen en trekt daarom jaarlijks miljoenen bezoekers. Christus de Verlosser kijkt uit op het prachtige land waardoor je een waanzinnig uitzicht over de stad hebt. Zorg er wel voor dat je er voor 9:00 uur bent of na 15:00 uur om de drukte te vermijden. Je kunt er voor kiezen om je kaartje online te kopen of bij de ticketbalie.

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (7)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (8)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (9)

Suikerbroodberg in Rio de Janeiro

Als je eerst bij Christus de Verlosser bent geweest, heb je de puntige berg in de verte vast zien liggen. Dit is de Suikerbroodberg, één van de bekendste Rio de Janeiro bezienswaardigheden. Met een kabelbaan kun je twee platforms bezoeken waar je een prachtig uitzicht hebt over Rio de Janeiro. Een aanrader is om hier vlak voor zonsondergang naartoe te gaan, dat maakt het nóg magischer. Zorg er wel voor dat je op een zonnige dag gaat, want met bewolking heb je geen uitzicht en is het zonde van je geld. Wat wel aan te raden is om je ticket online aan te schaffenzodat je de rij over kunt slaan. Toen wij aankwamen bij de Suikerbroodberg konden we meteen doorlopen en waren we precies op tijd voor de zonsondergang. Zorg dat je er 1,5 - 2 uur voor de zonsondergang bent en probeer de weekenden te vermijden.

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (10)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (11)

Escadaria Selarón in Rio de Janeiro

Escadaria Selarón is één van de meest gefotografeerde plek van Rio de Janeiro. Deze kleurrijke trappen vindt je in de wijk Lapa en is gemaakt als eerbetoon voor het Braziliaanse volk door de Chileense kunstenaar Jorge Selarón. Hij gebruikte keramieken tegels als een soort mozaïek uit allerlei verschillende landen. Toen toeristen het doorkregen wat hij deed, werden er steeds meer tegels gedoneerd vanuit alle landen ter wereld. Uiteindelijk werd het een kleurrijke verzameling en bracht het zo de mensen bij elkaar. Vandaag de dag is het nog steeds één van de mooiste bezienswaardigheden in Rio de Janeiro.

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (12)

Maracanã stadion in Rio de Janeiro

Maracanã stadion is één van de grootste stadions ter wereld. Het werd gebouwd voor het WK voetbal in 1950 en heeft een capaciteit van 78.838 plekken. Vroeger had het zelfs een capaciteit van 183.000 toeschouwers, maar na de renovatie voor het WK van 2014 is dit teruggebracht. Je kunt er voor kiezen omeen stadionrondleiding te doen, maar wat véél leuker is, is het stadion echt beleven met een lokale voetbalwedstrijd. Wij hebben dit gedaan en verder in deze blog lees je er meer over.

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (13)Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (14)

Parque Lage in Rio de Janeiro

Parque Lage is één van de minder bekende bezienswaardigheden in Rio de Janeiro, maar zeker een bezoek waard! Het park ligt aan de voet van Nationaal park Tijuca. Je kunt hier even ontsnappen aan de drukte van Rio en genieten van vogelgeluiden, vlinders en de rust. In het park vind je een aantal mooie grotten en je hebt er uitzicht op het beeld Christus de Verlosser.

✈ Tip: Heb je weinig tijd om Rio de Janeiro te verkennen? Je kunt alle hoogtepunten van de stad met deze tour in een dag zien. Desondanks raden we het wel aan om alles op je gemak te doen, want Rio is veel te mooi om gehaast te doen!

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (15)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (16)

Wat te doen in Rio de Janeiro?

In Rio de Janeiro is genoeg te doen om je 1 tot 2 weken te vermaken. Wij waren er een week en waren eigenlijk nog niet uitgekeken.

Doe een fietstour in Rio de Janeiro

Eén van de beste manieren om een goed overzicht te krijgen van een stad is het doen van een fietstour. Wij deden dit met Baja Bikes en ik kan je zeker aanraden dit ook te doen! Het is een leuke tour met een gids die je langs de verschillende wijken van Rio de Janeiro brengt. De stad is perfect voor fietsers aangezien het voornamelijk vlak is en er overal fietspaden zijn. Probeer deze tour meteen de eerste dag te doen zodat je meteen een goede indruk van de stad krijgt.

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (17)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (18)

Pak de tram naar Santa Teresa in Rio de Janeiro

Santa Teresa is één van de mooiste wijken van Rio de Janeiro en het leuke is dat hier een tram rijdt die je dwars door de wijk vervoerd. Dit is de laatste overgebleven tramlijn van Rio de Janeiro en vooral populair bij toeristen. Voor 20 BRL kun je een retourticket kopen bij de ticketbalie. De totale route duurt ongeveer een uur, maar het is aan te raden om op het einde uit te stappen en een stukje van de route terug te lopen. Je hebt namelijk een mooi uitzicht op de stad, de favela’s en er is veel street art. Je kunt daarna weer op iedere halte opstappen.

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (19)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (20)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (21)

Doe een foodtour in Rio de Janeiro

Wil je meer leren van de Braziliaanse keuken en houd je wel van een beetje gezelligheid? Dan is het echt een aanrader om een foodtour met EatRio te doen! Wij vonden dit één van de leukste tours tijdens ons verblijf in Rio de Janeiro. De totale tour duur 5 uur lang en je zit na de tour propvol. Wij hebben niet meer gegeten in de avond, zo vol zaten we. Je begint de tour bij een lokale markt waar je o.a. fruit, een suikerrietsapje en tapioca probeert. Daarna ga je lunchen bij een authentiek restaurant in de wijk Lapa. Na de lunch dronken we een heerlijke caipirinha, hét lokale alcoholische drankje van Brazilië. In de middag probeerden we nog een Acai smoothiebowl en alsof dat niet genoeg was, kregen we wéér een lokale maaltijd met vlees, gegrilde kaas en cassave. Het is een all-inclusive tour en alle drankjes en eten zijn inbegrepen. Wat we vooral fijn vonden, is dat hier niet op bezuinigd werd: je mocht drinken wat je wilde. Van co*cktails, caipirinha’s tot aan bier en verse limonade. Zorg dus dat je licht ontbijt en geen fancy diner plant, want aan het eten en drinken van de tour heb je de hele dag genoeg. Je kunt de tour boeken via de website van Eat Rio en met de code Reismonkey krijg je nu 10% korting!

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (22)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (23)

Leer samba dansen en ga stappen in de wijk Lapa in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is dé stad van de samba. Elk jaar in februari vindt hier het Braziliaanse carnaval plaats waar je vier dagen lang samba kunt dansen als een echte local. Mocht je in deze maand in Rio de Janeiro zijn, ga dan zeker carnaval vieren in de stad! Helaas waren wij er in juni, maar toch wilde ik graag leren samba dansen. De wijk Lapa is de uitgaansregio van Rio de Janeiro en dé plek om in het weekend samba te dansen. Omdat wij onervaren dansers zijn, kozen we ervoor om eerst een sambales te doen. Met een gezellige groep leer je de stapjes van samba en daarna ga je stappen in een echte sambaclub. Je bent met een onervaren groep en daarom niet de enige die niet goed kan dansen. Dat maakt het juist zo leuk! Heb vooral geen schaamte, dans en geniet van deze authentieke ervaring. We boekten deze fantastische ervaring via Get Your Guide.

Drink een caipirinha op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro

Het strand van Copacabana is één van de bekendste stranden ter wereld en mag niet ontbreken wanneer je in Rio de Janeiro bent. Ga een middagje naar het strand met een caipirinha in je handen en loop over de 4 kilometer lange boulevard. De Brazilianen zijn ijdel en vooral heel sportief. Je zult dan ook veel sporters op het strand zien.

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (24)

Wandel langs het strand van Ipanema in Rio de Janeiro

Ben je uitgekeken op het strand van Copacabana? Ga dan naar het strand van Ipanema. Ook hier vind je een lange boulevard waar je fijn kunt wandelen. Ga er zeker op zondag heen, want dan wordt de weg afgezet voor het verkeer waardoor het een relaxte sfeer geeft. Er zijn dan veel hardlopers, skaters en andere sporters.

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (25)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (26)

Bezoek de hippiemarkt in Ipanema in Rio de Janeiro

Iedere zondag is er een leuke hippemarkt in de wijk Ipanema, op ongeveer 5 minuten lopen vanaf het strand. Het is een leuke markt met allerlei kunst, kleding, souvenirs en andere hebbedingen. Wij kochten er zelf een mooi schilderij van deze fantastische stad!

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (27)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (28)

Bekijk de zonsondergang bij Arpaodor in Rio de Janeiro

Vanaf ons hotel lopen we in 5 minuten naar Arpoador, een grote rots die precies tussen de stranden Ipanema en Copacabana in ligt. Arpoador is dé zonsondergangplek van Rio de Janeiro. Ga hier dus heen vlak voor zonsondergang, neem een biertje mee en geniet van het uitzicht!

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (29)

Doe een favela tour in Rio de Janeiro

In Rio de Janeiro zijn ongeveer 600 favela’s en het wordt sterk afgeraden om de favela’s zelfstandig te bezoeken door de vele vuurgevechten en maffia die daar aanwezig is. Toch horen de favela’s ook bij Rio de Janeiro en is het goed om je te verdiepen in de ongelijkheid van de stad. Van de 600 favela’s zijn er slechts 2 favela’s die veilig zijn om te bezoeken: Rocinha en Santa Marta. Ondanks dat deze favela’s veilig zijn, raden we het alleen aan om een tour met een gids te doen. Wij deden deze tour naar Rocinha en vonden het erg indrukwekkend. De ervaren gids weet precies waar je wel en geen foto’s mag maken en je leert veel over de mensen in de favela. Luister wel altijd goed naar de gids!

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (30)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (31)

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (32)

Eet bij een rodizio restaurant in Rio de Janeiro

Vlees en Brazilië horen bij elkaar. In Rio de Janeiro vind je een aantal echte ‘rodizio’ restaurants waar je zeker een keer gegeten moet hebben! Rodizio is een concept waarbij serveerders met spiezen vlees en vis bij je aan tafel komen zodat je altijd een vers en mals stukje vlees hebt. Je mag zo veel eten als je wilt, maar eet vooral niet te snel anders ben je in een uur weer buiten. We aten zelf bij Churrascaria Place en kunnen dit restaurant zeker aanraden. Rodizio restaurants zijn niet goedkoop, maar moet je eigenlijk wel geprobeerd hebben!

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (33)

Deze items adviseren we om mee te nemen tijdens je reis naar Rio de Janeiro:

  • Nektasje RFIDzodat je altijd veilig je geld, paspoort of bankpassen onzichtbaar onder je kleding kunt dragen. Onmisbaar tijdens je bezoek aan Rio de Janeiro!
  • Een telefoonkoordzodat je je mobiel onder je kleding kunt dragen in Rio de Janeiro
  • Een hamamdoekneemt weinig ruimte in beslag en is ook erg licht. Je kunt het dus makkelijk in je tas doen wanneer je een dagje op pad gaat.
  • Packing Cubesom je backpack georganiseerd te houden. Door de extra compressierits kun je nu nog georganiseerder reizen.
  • om je vieze onderbroeken en sokken te scheiden tijdens het reizen
  • Dezereis toilettasis ideaal voor tijdens het backpacken. Het heeft een 360 graden draaibare haak en heeft het perfecte formaat! Combineer met de bijpassende packing cubes en je reist helemaal in stijl.
  • Siliconen Reisflesjesvoor het meenemen van vloeistoffen. Tijdens het backpacken of rondreizen is het fijn om niet te veel gewicht mee te nemen
  • Eenshampoo bar,conditioner barenbody barmet eenhandige organizer.Dit zijn geen vloeistoffen en kun je gewoon meenemen in je handbagage.Je doet er lang mee, je verbruikt geen plastic, je kunt overal de organizer ophangen en het is ontzettend duurzaam!
  • Hervulbare parfumverstuiverzodat je toch een klein flesje parfum kunt meenemen!
  • Herbruikbare wattenschijfjeszodat je nooit meer eenheel pak met watjeshoeft mee te nemen en het is ook nog eens beter voor het milieu! Combineer dit met deFace Barvoor optimaal resultaat.
  • Eenbrillenkokerom je zonnebril in te bewaren

Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (34)

    Ook op reis naar Rio de Janeiro? Alle tips voor je op een rijtje!

    Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (35)Vind goedkope hotels in Rio de Janeiro

    Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (36)Bestel een interessante reisgids voor Brazilië

    Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (37)Vind goedkope vliegtickets naar Rio de Janeiro

    Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (38)Reserveer hier bus- en treintickets in Rio de Janeiro

    Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (39)Boek hier je fietstour in Rio de Janeiro

    Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (40)Reserveer tickets en activiteiten in Rio de Janeiro

    Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (41)Boek een rondreis naar Brazilië

    Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (42)Bestel handige reisartikelen voor je reis naar Rio de Janeiro

    Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (43)Bekijk hier onze Backpack Inpaklijst!

    Leuke reisgidsen voor Brazilië:

    Zoals je misschien gelezen hebt, ben ik ontzettend enthousiast over Rio de Janeiro. Deze stad heeft echt alles wat je wilt: mooie stranden, prachtige bergen, gezellige bars en restaurants, leuke uitgaansplekken en heerlijk eten. Rio de Janeiro heeft echt ons hart gestolen dus boek snel die vliegticket en geniet van de caipiriniha’s en de samba! Ik weet zeker dat je het er geweldig gaat vinden.

    Ben je benieuwd hoe onze rondreis door Brazilië eruit zag? Bekijk dan de hoogtepunten opInstagramen vergeet ons niet te volgen voor meer inspiratie!

    Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

    • Rondreis Brazilië in 3 tot 4 weken | De ultieme reisroute
    • Ilha Grande: tips voor dit paradijselijke eiland in Brazilië
    • Wat te doen in Paraty? 8 x leuke tips!
    • Iguazu watervallen bezoeken? 10 handige tips!
    • Wat te doen in Bonito, Brazilië? 8 x de leukste tips!
    • Pantanal: spot bijzondere dieren in Brazilië
    • Delen:

    Rio de Janeiro, Brazilië: 15 x tips en bezienswaardigheden (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Catherine Tremblay

    Last Updated:

    Views: 5958

    Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

    Reviews: 86% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Catherine Tremblay

    Birthday: 1999-09-23

    Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

    Phone: +2678139151039

    Job: International Administration Supervisor

    Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

    Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.